پرسش: دختری 5 ساله دارم که به دلیل مشکلات و تشنجی که همسرم در خانه ایجاد کرده، پرخاشگر و عصبی شده است. در حال حاضر پدرش خانه را ترک کرده و رفته است. چطور می توانم به دخترم کمک کنم؟
پاسخ دکتر میترا حکیمشوشتری، فوق تخصص روانپزشکی کودک و نوجوان و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران:
برای حل این مشکل حتما باید به روانپزشک کودک مراجعه کنید زیرا پرسشهای زیادی هست که باید به آنها پاسخ بدهید.
مثلا اینکه چرا پدر خانه را ترک کرده؟ در آن زمان کودک چند سال داشته؟ چه مشکلی باعث این جدایی شده؟ نقش شما در این بین چه بوده؟ آیا دعواها و بحثها در حضور کودک انجام شده؟
و... قطعا در هر دعوایی هر دو طرف مقصرند. شاید شما سهم خود را در این مشکل نادیده میگیرید یا طوری با کودکتان رفتار کردهاید که او را عصبی و پرخاشگر کرده است.
پاسخهای متفاوت به هر یک از این پرسشها راهکارهای متفاوتی دارد. آنچه در اینجا میتوان توصیه کرد، این است که دائم به او نگویید: «پدرت ما را رها کرد و رفت» این جمله به کودک حس ناامنی میدهد.
کودکان حق دارند حس کنند پدر و مادرشان آنها را دوست دارند، حتی اگر بدترین آدمهای دنیا باشند.
باید به کودک القا کنید پدر هر جای دنیا که باشد، حتما همیشه به تو فکر میکند و دوستت دارد چون فرزند او هستی.
ضمن اینکه در کنار گفتن این جملهها و احساس امنیت در کودک، نباید وی را در معرض دعواها، تنشها و مسائل قانونی قرار داد تا شاهد مشکلات، دعواها و برخوردهای بدتان نباشد، دچار تناقض و احساس خطر نشود و اضطراب در او شکل نگیرد.
همه اینها در طولانیمدت مشکلاتی در روحیه و رفتار کودک ایجاد میکند که بعد به سختی قابل درمان خواهد بود.
نکته دیگر، حفظ ارتباط با خانوادههای هر دو طرف است. اگر همسرتان شما را ترک کرده قطعا خواهر، برادر، مادر و پدری دارد. در این صورت کودکتان را نزد آنها ببرید زیرا حتی اگر آنها با شما خوب نباشند، فرزندتان را دوست خواهند داشت و به او محبت خواهند کرد. در این صورت میتوان میزان آسیبها را کم کرد اما همانطور که اشاره شد، برای حل بهتر این مساله حتما باید با مراجعه حضوری از یک روانشناس یا روانپزشک کودک کمک بگیرید.